מה הם הרכיבים של זוגיות מאושרת?
אם תחפשו בגוגל, מהי זוגיות מאושרת, אם תשאלו מומחים או תעשו סקר בקרב החברים שלכם – לא בטוח שתגיעו למסקנה שתתאים לתפישת העולם שלכם, וזה מפני שזוגיות מאושרת היא עניין של מענה לציפיות, לצרכים ולרגשות שלכם – וזה עניין אישי.
אז, בואו נבדוק – מה יהפוך את הזוגיות שלכם למאושרת, ואיך תרגול של מיינדפולנס יכול לעזור בזה?
מאחד עד עשר – עד כמה אתם מאושרים בזוגיות שלכם כרגע?
בין אתם ביחד מעט זמן ואפילו עוד לא מיסדתם את הקשר, או בין אם אתם ביחד כבר מספר דו ספרתי של שני, מגדלים ילדים ומנהלים כלכלה משותפת – או כל דבר באמצע – אנחנו בודקים את הזוגיות שלכם ממש ברגע הזה. ברור, שמה שאתם
מרגישים כרגע מושפע ממה שכבר קרה בעבר כמו גם ממה שאתם צופים שיקרה בעתיד – אבל מבחינתנו, מה שקיים הוא רק הרגע הזה (מיינדפולנס, זוכרים?) ולכן, אנחנו שואלים את עצמנו ברגע זה: עד כמה אני שבע/ת רצון במערכת היחסים שלי?
כשאתם עושים את התרגיל הזה ביניכם לבין עצמכם: אתם יכולים ואפילו רצוי שתהיו כנים באופן כואב. אף אחד לא שומע אתכם כרגע ואתם לא חייבים דין וחשבון בנוגע לרגשות שלכם. אז תגידו לעצמכם באמת: עד כמה אתם נמצאים, מבחינה זוגית, במקום
שאיחלתם לעצמכם כשדמיינתם זוגיות?
האם אתם בזוגיות מאושרת? התרגיל
קחו חמש דקות של הפסקה משיגרת היום יום. זה יכול להיות במשרד, בבית עם כוס קפה של אחר הצהריים או אפילו ברכב, בתנאי שהריכוז בנהיגה לא נפגע כמובן.
קחו כמה נשימות עמוקות. נסו לנקות את המיינד ממחשבות על היום שחלף או על מה שעוד מחכה לכם היום, על העבר או על העתיד. פשוט הביאו את עצמכם באופן שלם אל הכאן והעכשיו. אתם יכולים להיעזר בעוגנים על מנת לנקות את המיינד, והנשימה היא עוגן מרכזי כזה. אתם יכולים פשוט לשים לב לנשימה שלכם, להתרכז בתחושה בנחיריים כשהאוויר נכנס ויוצא, לחוש את הסרעפת עולה ויורדתאו את הבטן, מתנפחת כמו בלון ואז מתכווצת עם כל נשיפה.
כעת, כשאתם נוכחים באופן מלא, דרגו מאחת עד עשר את שביעות הרצון שלכם מהזוגיות. במילים אחרות, ענו על השאלה:
מאחת עד עשר, כמה אני הזוגיות של מאושרת עבורי?
תנו לתשובה לזרום מכם באופן נטול עכבות. אל תתקנו, תעבדו את תשייפו את מה שעולה.
מהם המרכיבים של זוגיות מאושרת, עבורכם?
מחקרים רבים נעשו בעבר בנושא של המרכיבים המשותפים של זוגיות מאושרת, וניראה שבסך הכל, רובנו מחפשים פחות או יותר את אותם הדברים בבן / בת זוג. הנה רשימה חלקית, שאולי תיתן לכם השראה, בנוגע למה שאנשים בדרך כלל מחפשים במערכת יחסים זוגית:
· מחוייבות – כשאנחנו מגדירים זוגיות "אמיתית", אנחנו רוצים שתהיה שם מחוייבות, שאוכל לדעת שבן / בת הזוג שלי יהיו שם גם מחר עבורי, שהוא/היא שם בטוב וגם ברע, שהוא/היא מחוייב/ת לאושר שלי כמו לאושר שלו/ה, שאנחנו ביחד בכל העניין הזה, מההתחלה ועד הסוף.
· אמון –אנחנו רוצים לדעת שכשאנחנו מתכננים את החיים, אנחנו לוקחים בחשבון את התכניות האמיתיות של בן / בת הזוג שלנו בנוגע לחייו / חייה. בזוגיות אותנטית, מאושרת, מבוססת ועמוקה, הרי לא ייתכן שבן / בת הזוג שלנו מתכנן לעבור לתאילנד ושם לחיות במנזר שתיקה – מבלי שאנחנו נדע שיש לו תכנית כזו. אמון, הוא היכולת שלי לדעת שבן / בת הזוג שלי שקופים בפני ושאני יכולה לסמוך על המידע שיש לי בנוגע אליו.
· תקשורת – תקשורת היא אמנות, ואנחנו כולנו מגיעים אל התקשורת הזוגית ממקומות של כשלונות לצד הצלחות. לא תמיד קל לתקשר נושאים רגישים, כאבים, אכזבות, כעסים, לא תמיד אנחנו יודעים להסביר את עצמנו, להכיל או לשמוע את בן / בת הזוג שלנו בצורה נקייה ואמפאטית. אבל תקשורת היא מהנושאים הבסיסיים בזוגיות מאושרת, ואתם רוצים להכיר זה את זו באמת, לדעת מאיפה באתם ולאן אתם הולכים, איזו "מערכת הפעלה" יש לכם, מה "מפעיל" אתכם ומה מרגיע, איך אתם מרגישים כרגע ומה אתם מתכוונים לעשות עם זה – ועוד המון. תקשורת טובה בין בני זוג מאפשרת פחות "גושים בגרון", ומטפחת בית אמיתי, במובן הכי עמוק שלו.
· שותפות – כל אחד מכם הוא אדם שלם, הייתם כאלה לפני שהתחברתם ותישארו כאלה עד יומכם האחרון. לכל אחד מכם ההגדרה שלו להצלחה, חלומות שאיפות ופנטזיות. בזוגיות שלכם, אתם רוצים לתמוך זה בזה להגשמת החלומות, כדי שכל אחד מכם בנפרד וגם שניכם ביחד תוכלו לדעת שאתם מתקדמים, עם כל האמצעים העומדים לרשותכם, לקראת חיים שמחים, מסופקים ומלאים שביעות רצון.
· תמיכה – כשאתם מרגישים למטה, אתם רוצים לדעת שאתם יכולים לסמוך על השותף שלכם, שיהיה שם עבורכם. והוא או היא, ירצו לדעת את אותו הדבר בקשר אליכם. זה היתרון בשותפות של שניים – אתם לא חייבים להיות שניכם במיטבכם כל הזמן, אתם יכולים לחפות זה על זו ולהיפך, לתרום ממה שאתם יודעים לעשות יותר טוב בזוגיות ולהיתרם. כשאתם עצובים, כשאתם עייפים או אין לכם כוח להכין ארוחת ערב, כשאתם חווים תקופה גרועה או כיוצא באלה – אתם רוצים לדעת שבן או בת הזוג שלכם יחפו עליכם בשגרת היום יום ויהיו שם כדי להקשיב, לתמוך ולחזק. אתם רוצים לעשות את אותו הדבר עבורם.
· הרפתקה, משחק, שעשוע – פעם, כשהיינו ילדים, הדרך הכי יעילה להבין את העולם הזה היתה אולי דרך משחק. משחק הוא לא רק כלי רב עוצמה להטמעת מידע וללימוד, הוא גם חשוב לשביעות הרצון ולתחושת השמחה בחיים. שאלו את עצמכם: האם אתם משתעשעים ביחד? רודפים אחרי הרפתקאות ביחד? האם בן / בת הזוג שלכם שותף להרפתקאות שאתם חולמים להגשים? האם יש לכם את ההומור שלכם? האם אתם צוחקים ביחד?
· תשוקה, אינטימיות, חיזור, רומנטיקה – כי אחרי הכל, אתם לא שותפכם בעסק אלא בני זוג, ואם אתם במערכת יחסים בלעדית מבחינות אלה – יש לכם את הזכות, והחובה, לענות על הצרכים של בן / בת הזוג שלכם באופן שלם.
· חיוביות ופחות ביקורת – ככה מרגישים אהובים, ככה נטענים בכוחות.
· אהבה – האם אתם משוכנעים שבן / בת הזוג שלכםאוהבים אתכם? האם אתם אוהבים? אם כן, יופי! אם לא –
האם זה חסר לכם?
איך מיינדפולנס יכולה לעזור לנו להשיג זוגיות מאושרת?
בסופו של דבר, הזוגיות שלכם היא מאושרת אם אתם מרגישים כרגע שאתם אוהבים ונאהבים, שבעי רצון ומסופקים. מה שהיה בעבור ומה שיהיה בעתיד, להערכתנו, משחקים כמובן תפקיד ומשליכים על הרגע הזה – לא רק מבחינה זוגית אלא באופן כללי,
אבל האושר שלכם הוא כאן ועכשיו.
מיינדפולנס עוסקת בתשומת לב לא שיפוטית למה שקורה במרחב שבינינו כאן ועכשיו. בתרגול של מיינדפולנס אנחנו יכולים לבדוק: אילו רגשות קיימים בנו כרגע, ואיך זה מרגיש? האם זה נוח / נעים לנו שאלו הרגשות שיש בנו, או שהיינו מעדיפים לשנות את המצב הפנימי שלנו?
מיינדפולנס גם מלמדת אותנו להכיל את בן / בת הזוג מאותה נקודת המבט – בסקרנות לא שיפוטית כלפי מה שקורה עכשיו.
בתוך המרחב הזה אנחנו לומדים להיות הרבה פחות ביקורתיים, הרבה יותר מכילים. מרחב של אפשרויות נפתח בפנינו עבור הרגע הזה, ואז הוא נרקם בכל רגע מחדש.
החיבור שנובע מתרגול של מיינדפולנס עוזר לנו גם להיות ערים למה שקורה בתוכנו כרגע, וגם לקבל באופן לא שיפוטי את המקום של בן / בת הזג שלנו.
במחקרים שבדקו את היתרונות של תרגול מיינדפולנס במערכת היחסים, נמצאו למשל השינויים האלה:
· בני הזוג דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר מהזוגיות שלהם
· בני הזוג דיווחו שהם חשים יותר קבלה מצד בן הזוג שלהם, כלומר, הם מרגישים שבן הזוג שלהם נוטה יותר לקבל אותם כמו שהם
· בני הזוג דיווחו על יותר שביעות רצון, בחיים האישיים שלהם
· בני הזוג דיווחו על פחות מתח, בחיים האישיים וגם בתוך הזוגיות
· בני הזוג למדו איך להכיל זה את זו, להיות אמפאטיים ולהגיב ממקום פחות ביקורתי זה אל זה
· בני הזוג למדו לנהל את התקשורת שלהם ממקום נינוח יותר ודיווחו על תקשורת יותר "חלקה"
מיינדפולנס וייעוץ זוגי בקיניקה
תהליך של ייעוץ זוגי מתחיל תמיד מלהבין – איפה אתם נמצאים כרגע, ומה יכול לעזור לכם להגדיר ת הזוגיות שלכם מאושרת. זה בדרך כלל תהליך, וזה לא קורה בין רגע. בממוצע, זוגות מגיעים לעשרה עד עשרים מפגשים לפני שהם יכולים להגיד בלב שלם, שהזוגיות שלהם מאושרת וטובה עבורם ככה שהם לא צריכים עוד מפגשים טיפוליים בקליניקה.
הכלי של מיינדפולנס המשולב במפגשים שלנו בעיקר מכוון אותנו להיות נוכחים באופן שלם, לשחרר את מה שהיה (כי ממילא מה שהשפיע עלינו, נמצא גם בהווה שלנו). להתייחס באופן מלא אהבה ולא שיפוטי למצב שלנו כרגע, לבדוק
בעיניים פקוחות מה הצרכים שלנו, ולבנות מסלול לשם.
אני מזמינה אתכם לצאת איתי לדרך של זוגיות מאושרת, שלמה, הרמונית, מטפחת, עוגן אמיתי ובית של ממש ביחד – צרו קשר, ובואו נצא ביחד לדרך…